Spaghetti Car

28.07.2017 11:16
BMW i3 Spaghetti Car, ktoré vytvoril umelec Maurizio Cattelan, predané počas hviezdami nabitého gala večera nadácie Leonarda DiCapria.
Dizajn vozidla vytvorili umelci Maurizio Cattelan a Pierpaolo Ferrari zo spoločnosti TOILETPAPER. Po napínavej dražbe získal jedinečné umelecké dielo a zároveň plne funkčný elektromobil za sumu 100 000 eur švajčiarsky zberateľ.
 
Saint-Tropez/Mníchov. Pri príležitosti štvrtého výročného gala večera Fourth Annual Saint-Tropez Gala, ktorý usporiadala nadácia Leonardo DiCaprio Foundation’s (LDF), sa spoločnosť BMW France rozhodla, že s potešením venuje do dobročinnej dražby vozidlo BMW i3. Dizajn vozidla vytvorili umelci Maurizio Cattelan a Pierpaolo Ferrari zo spoločnosti TOILETPAPER. Po napínavej dražbe získal jedinečné umelecké dielo a zároveň plne funkčný elektromobil za sumu 100 000 eur švajčiarsky zberateľ.
 
 
Hostiteľom gala večera bol prezident a zakladateľ nadácie LDF, americký herec Leonardo DiCaprio, výkonný riaditeľ Terry Tamminen a prezident pre celosvetové zbierky Milutin Gatsby, čestným hosťom bola parížska primátorka Anne Hidalgo. Hosťami večera boli aj monacké knieža Albert II., Cate Blanchett, Marion Cotillard, Philippe Cousteau, Penélope Cruz, Tom Hanks, Kate Hudson, Doutzen Kroes, Jared Leto, Tobey Maguire, Edward Norton, Emma Stone, Uma Thurman a Kate Winslet. Medzi prítomnými sa nachádzali aj Adrien Brody, Sean Penn, Taylor Hill, Iman Hamman a Gerard Butler. Medzinárodnú spoločnosť priamo na mieste zabavil svojim vystúpením americký umelec Lenny Kravitz. Špeciálnym prekvapivým vystúpením poctila túto významnú udalosť aj Madonna. 
 
Vincent Salimon, výkonný riaditeľ BMW Group France, s potešením oznámil, že „náš príspevok k trvalo udržateľnému rozvoju a podpora súčasného umenia sa spája so spoluprácou s nadáciou Leonardo DiCaprio Foundation. BMW i3 Spaghetti Car vytvorili Maurizio Cattelan a Pierpaolo Ferrari na podnet BMW France a podujatia Rencontres d’Arles. BMW je partnerom podujatia už 8 rokov. Darovanie tohto jedinečného diela výročnému charitatívnemu gala večeru nadácie v Saint-Tropez opäť odráža našu firemnú kultúru: odvahu, inovácie, tvorbu v absolútnej slobode a v duchu trvalej udržateľnosti a zodpovednosti.”
 
Dražiteľ Simon de Pury a kurátorka Lisa Schiff zo spoločnosti SFA Advisory dohliadali na predaj desiatok originálnych diel, ktoré poskytli celosvetovo preslávení autori ako Jeff Koons, Tracey Emin, Urs Fischer, Paul McCarthy, Adrian Ghenie, Rudolf Stingel a aktuálny príjemca grantu BMW Art Journey Max Hooper Schneider.
 
 
Vďaka aukcii sa doteraz vyzbieralo 30 miliónov dolárov. Aukcia na podporu programov LDF pokračuje online na https://www.2017ldfauction.org/en.
 
The BMW i3 Spaghetti Car
 
Taliansky umelec Maurizio Cattelan (*1960) vytvoril pri príležitosti fotografického festivalu Rencontres d’Arles v roku 2016 BMW i3 (60 Ah), takzvanú „Jazdiacu skulptúru”. Na diele spolupracoval s fotografom Pierpaolom Ferrarim (*1971). Cattelan a Ferrari začali v roku 2009 vydávať dvojročnú obrázkovú publikáciu TOILETPAPER. Kolegovia z TOILETPAPER použili na exteriér vozidla BMW i3 svoj typický nezameniteľný detailný záber na špagety. Cattelan o svojom diele povedal: „Toto je jednoznačne najlepšie Spaghetti Car, aké som ochutnal! Všetky tie roky vylepšovania sa nakoniec vyplatili! Úplne úžasné!”
 
Maurizio Cattelan je považovaný za jedného z najdôležitejších umelcov súčasnosti. Vystavuje v najvýznamnejších múzeách sveta ako Museum of Modern Art, Centre Georges Pompidou či Guggenheim Museum v New Yorku. Jeho socha „Him” (2001) sa na aukcii v aukčnom dome Christie’s predala v roku 2016 za ohromných 17 miliónov dolárov. V tom istom roku inštaloval v toaletách Guggenheimovho múzea dielo „America”, ktorým je záchodová misa z 18-karátového zlata. Toaleta je bezplatne prístupná verejnosti. Cattelan je štvornásobný účastník benátskeho bienále.
 
Andy Warhol či Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg a Jeff Koons. BMW spolupracuje už takmer pol storočia s umelcami, ktorí vytvárajú diela do kolekcie Art Car. BMW i3 sa predstavilo v roku 2014 ako súčasť značky BMW i. Tá sa zameriava na vizionárske štúdie vozidiel a technológií, služby prepojenej mobility ako aj na nové vnímanie prémiovej triedy, ktorú definuje trvalá udržateľnosť. Spaghetti Car od TOILETPAPER je plne funkčným elektromobilom a zberateľ ho získal s certifikátom o pravosti. Podpísali ho spoločníci z TOILETPAPER (Maurizio Cattelan a Pierpaolo Ferrari) ako spoluautori tohto jedinečného umeleckého diela.

Fotogaléria: Spaghetti Car

Táto fotogaléria je prázdna.